Wie zijn wij

Jelle anemos recording

Jo Schelkens Dirigent – Opnameleider

Jo vatte zijn klarinetstudies aan op 14-jarige leeftijd. Tien jaar later in 2003 studeerde hij af aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel als Meester in de muziek met de specialisaties: klarinet (Hedwig Swimberghe), kamermuziek, orkestspel en dirigeertechnieken. Een jaar later behaalde hij eveneens zijn pedagogisch diploma. In 2010 behaalde hij zijn Masterdiploma symfonisch orkestdirectie bij professor Edmond Saveniers.

Tussen 2002 en 2003 was hij solist esklarinet van het professionele ‘Vlaams Harmonieorkest’. Na examens in 2003 werd hij in hetzelfde orkest eerste soloklarinet en concertmeester. Naast de verscheidene concerten en creaties nam hij met dit orkest drie CD’s op. Zijn eigen discografie omvat momenteel zes CD’s.

Naast zijn activiteiten als orkestmuzikant is hij ook één van de bezielers en basklarinettist van het Calane klarinettenkwartet. Dit ensemble nam in november 2006 zijn eerste CD op na een reeks concerten voor onder andere het Festival van Vlaanderen.

Jo leidde sinds het najaar van 2012 verscheidene opnames waarvoor hij het vertrouwen kreeg van kwalitatief zeer hoogstaande kamermuziekensembles. Sinds september 2010 is hij aangesteld als docent voor het project Orkestdirectie in de ‘Academie voor Muzische Kunsten’ te Meise. Verder is hij ook leraar klarinet, klarinetinitiatie, instrumentaal ensemble en samenspel in de academies van Meise en Hamme.

Sinds 2001 is Jo als dirigent actief. Vanaf 2005 werd dit zijn hoofdactiviteit, zo is hij momenteel chef-dirigent van harmonieorkesten ‘Panta Rei’ Leuven, ‘Concordia & Amicitia – Ter Dilft’ Bornem, ‘Sinte-Cecilia’ Meerbeke en ‘Musate’ uit Ternat. Daarnaast is hij zeer regelmatig gastdirigent op verscheidene evenementen, stages en concerten. Met het harmonieorkest ‘Panta Rei’ werd hij in het najaar van 2012 provinciaal kampioen van Vlaams-Brabant en behaalde hij een eerste prijs op de nationale finale van datzelfde toernooi in de Ere-divisie. Jo dirigeerde zijn professioneel debuut op 12 december 2009 met de befaamde ‘Symphonic Dances from West-Side Story’ van Leonard Bernstein en een hedendaags muziekprogramma. Hij dirigeerde sindsdien het hedendaags muziekensemble ‘GROUP C’, het kamerorkest ‘Chapelle de Lorraine’ en het ‘Philharmonisches Kammerorchester Berlin’.

www.joschelkens.com

 

Jo anemos recording

Jelle Tassyns Componist – Geluidstechnicus

Jelle Tassyns (°1979, Dendermonde) studeerde compositie (Luc Van Hove) en dwarsfluit aan het Conservatorium van Antwerpen. Deze studie resulteerde in een master diploma muziekschriftuur en een master na master in compositie. Hij volgde ook masterclasses bij Matthias Pintscher (US), Wolfgang Rihm (D), Marco Stroppa (FR), Toru Korvits (EST), Helena Tulve (EST) en Erik-Sven Tuur (EST).

Verschillende van zijn werken werden bekroond in binnen- en buitenland. Hij ontving onder andere de muziekprijs van de provincie Oost-Vlaanderen in 2001, de Aquarius prijs in 2002, de cultuurprijs van de stad Hilvarenbeek in 2002, de eerste prijs in de ‘Concorso Internazionale di Composizione per banda Romualdo Marenco’ (IT) in 2004, de ‘Ladislav Kubik Prize in Composition’ (Florida State University, US) in 2005, de ‘Alea III new music prize’ (Boston, US) in 2008 en de eerste prijs in de ‘Internationale muziekwedstrijd van de Stad Harelbeke’ voor Harmonieorkest in 2009. In 2010 werd zijn Divertimento bekroond in de ‘Krasno Selo Composition Competition’ (Sofia, Bulgarije).

De partituren van Jelle Tassyns worden gekenmerkt door een voortdurend zoeken naar de expressieve mogelijkheden van de muziek. In zijn muziek tracht hij een symbiose te bekomen tussen de structurele en de emotionele werelden. Dit spanningsveld is zijn voornaamste actieterrein.

Op CD verschenen zijn ‘Ouverture to the three angels’ (door het Rundfunk Bläsorchester Leipzig o.l.v. Jan Cober) en ‘Vocalise’ (door Brussels Clarinets o.l.v. Hedwig Swimberghe) bij World Wind Music. ‘Stax’ (door Harmonieorkest Vooruit o.l.v. Geert Verschaeve) is live te bekijken op DVD (Kerkrade 2009, Mirasound). ‘Guernica’ (door CIM La Armonico – Bunol o.l.v. Frank De Vuyst) is te bekijken op de DVD ‘Mano a mano’.

Jelle Tassyns werkt samen met ensembles zoals het SWR Radio Orchester Stuttgart (D), het Vlaams Radio Orkest, het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, het Collegium Instrumentale Brugensis , het Vlaams Harmonieorkest, Harmonieorkest Vooruit Harelbeke, CIM Bunol (ES), Banda della Polizia di Statto (IT), Rundfunk Bläsorchester Leipzig (D), FSU String Quartet (US), ALEA III (US), Hermes Ensemble, Boulanger Trio (D), Spectra ensemble, ensemble Resonance (CH), Capella Di Voce, Sofia Soloists Chamber Orchestra (BG),Blow, etc…

Zijn werken worden gepubliceerd door Schott Mainz.

Als live geluidstechnicus toert hij met onder andere De Frivole Framboos, Liza Minnelli, Holiday On Ice, Frank Michael. Hij maakte zowel studio als live opnames met onder meer Anemos Saxophone Quartet, Pétillant’semble, Salon des XX, Pleasure Purple, Oost-Vlaams Symfonisch Orkest en Group C.

www.jelletassyns.be

.